By continuing to use this website, you accept the use of cookies for targeted advertising purposes and/or for recording visitor statistics.

Click here for more information and/or to change your tracking settings

Les_amenagements_-_visuel_entree

Drawn up by the French Tennis Federation, with the support of Paris City Council, the project for the new stadium revolves around three main actions: modernising the stadium, extending it, and ensuring that it blends in better with its immediate environment, in particular the area adjoining the Jardin des Serres d’Auteuil botanical gardens.

MODERNISING CURRENT FACILITIES

Covering centre court
Unlike its international counterparts, centre court at Roland-Garros is not currently covered by a roof. To rectify this issue, Philippe-Chatrier Court and its 15,000 seats will benefit from a retractable roof which can be closed in around a quarter of an hour. It will enable play to continue in the event of inclement weather and also for night sessions. The new Philippe-Chatrier Court roof is designed to ensure that centre court retains its identity as an open-air court bathed in light and sunshine. Underneath the roof, the stadium will also be redesigned with new, more comfortable stands and new areas dedicated to the various people involved in the tournament, including the players, media and partners.

A new tournament organisation building
This will be a stone’s throw away from centre court and have new public relations and reception areas (including hanging gardens, a panoramic terrace and the Roland-Garros Village) as well as rooms and facilities to help the sporting and logistical side of the event (officials, ball-kids, stringers, utility areas etc.).

Extended Place des Mousquetaires
The current Place des Mousquetaires has become too small, so it will take on a new dimension. The new Place des Mousquetaires will be an area of greenery stretching over more than a hectare in the heart of the stadium, providing a place where spectators can relax and also making it easier for them to get around. For the rest of the year, outside of its tournament configuration, the square will be open to the public and enable local residents to make the most of this new leisure zone.

New media centre
This project, located at garden level in the west stand of centre court (Philippe-Chatrier), will house a new media centre at the cutting edge of technology. These new facilities will provide the press with ideal working conditions adapted to modern communications and information tools, and thus enable the best possible coverage of the event.

CREATING NEW AREAS

In addition to rebuilding the facilities in the historic triangle-shaped stadium and creating a new, retractable roof over Centre Court, one of the main elements of this renovation is the creation of a court in the Jardin des Serres d’Auteuil botanical garden. Showcasing a semi-sunken design, the stadium’s third largest court will have 5,000 seats. Visitors to the botanical garden will only be able to see the four greenhouses that surround the court, not the court itself. Inside these new greenhouses, whose architecture is inspired by the historic greenhouses created by the architect Formigé, visitors will be able to admire collections devoted to the flora of the four continents.

Synergy with the “Jardin des Serres”
A new court is destined to replace Court No.1 and, in tournament configuration, extend the perimeter of the stadium. It will be built in the south-western part of the Garden which comprises buildings which are not listed as historic monuments. With its semi-sunken design, inspired by the historic greenhouses created by the architect Formigé, the court will be surrounded by new greenhouses and be in perfectly harmony with the Garden. The building of the new greenhouses which will surround the four sides of the future "Greenhouse court" will be part of the renovation project of the Botanical Gardens aimed at strengthening the educational and scientific aspects of the site. Around the tennis court, 1,370 m2 of greenhouses will be devoted to the tropical flora of the Americas, Africa, Oceania and Asia. A new lay-out combined with educational signage to emphasize the importance of the plants will enable visitors to make the most of these exception botanical collections all year round.

Court_des_Serres_demain_1

What are the "Botanical Gardens"?
The Paris Municipal Botanical Gardens are prestigious parks and gardens located at four different sites in the 12th and 16th arrondissements: the Auteuil Greenhouses, the Parc de Bagatelle, the Parc Floral and the Paris Arboretum.The sites are run by the Paris municipal government and contain some 13,000 m2 of greenhouses which are home to over 15,000 species and varieties of local and tropical plants. The sites are open to visitors.

A genuine focus on botanical collections
All of the collections currently featured at Auteuil will eventually be visible in the various greenhouses on the site. During the building work, the remarkable trees currently on the site will be protected and visitors will still have access to the Garden. To ensure that certain collections can be moved under the best possible conditions, the Paris municipal government has signed an agreement with the National Natural History Museum to have experts involved in the process.

Redesign of the Fonds des Princes
At the western tip of Roland-Garros, the "Fonds des Princes" has long been part of the tournament facilities and also houses the public relations village. It is adjacent to the western part of Suzanne-Lenglen Court and while it is already dedicated to competition tennis, the new version will feature seven courts, one of which will be sunken and have seating for 2,200. The new Fonds des Princes will be better laid out and more accessible courtesy of a gate on the Avenue de la Porte d'Auteuil. It will be linked to the rest of the stadium via a wooded walkway.

For more information, please consult the New Stadium website.


Architectes : Atelier d’architecture Chaix & Morel et associés / ACD Girardet et associés / Daniel Vaniche et Associés / Marc Mimram
Paysagistes : Equipe Corajoud
Perspectiviste : Cyrille Thomas, 3dfabrique.
© FFT / 2013